Møde med Udvalget for Landdistrikter og Øer

Referat af besøg fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Den 19. September Mødtes ULØ med Dark Sky Gruppen, hvor det blev forklaret, hvordan de planlagte 450 meter høje testmøller ved Østerild testcenter, ødelægger det dybe nattemørke i området og dermed true den nyligt opnåede internationale certificering af Dark Sky Park Bulbjerg. Dette vil have negative konsekvenser for astro-turismen og de lokale initiativer for at stimulere den stille turisme.

Politikerne blev gjort opmærksomme på, at udvidelsen også vil sætte en stopper for planerne om at udvide Nationalpark Thy fra Hanstholm til Bulbjerg, da store industrianlæg ikke må indgå i en nationalpark.

Den 20. september mødtes foreningen Bevar Thy med Udvalget for Landdistrikter og Øer for at diskutere den planlagte udvidelse af Østerild testcenter og de alvorlige konsekvenser, det vil have for lokalbefolkningen og naturen i Thy. Politikerne viste sig mere lydhøre end normalt og modtog en række informationer, de ikke tidligere var bekendt med.

Medlemmer af bestyrelsen udtrykte dyb bekymring for områdets fremtid, både for befolkningen og for den unikke natur. Vi påpegede, at udvidelsen vil medføre uoprettelige skader og stillede spørgsmålstegn ved den politiske proces bag beslutningen: ”Hvorfor blev det Østerild?”. Vi kritiserede, at den grønne omstilling bruges som et falsk narrativ til at retfærdiggøre destruktion af naturen, og understregede behovet for politikere med værdier og moral, der kan se helheden frem for kun at fokusere på CO₂-reduktion.

Jens Tilma fremhævede de sundhedsmæssige risici ved støj fra de gigantiske vindmøller. Han understregede, at eksisterende data er forældede og ikke tager højde for de større og mere udbredte vindmøller i dag. Tilma henviste til internationale studier og erfaringer fra Frankrig, hvor miljøgodkendelser af vindmøller er blevet annulleret på grund af manglende hensyn til menneskers sundhed. Han opfordrede til, at den aktuelle viden om lavfrekvent støj og infralyd inddrages i beslutningsprocessen for at beskytte borgernes helbred.

Mødet afslørede en fælles forståelse af, at udvidelsen af Østerild testcenter vil have alvorlige konsekvenser for både mennesker, natur og lokalsamfundets fremtid. Bevar Thy opfordrede politikerne til at genoverveje beslutningen og tage ansvar for at beskytte området mod irreversible skader.

Hvis det har jeres interesse, kan her læses hvad der er lagt op på Folketingets hjemmeside vedrørende udvalgets besøg. Her er også Thisted kommunes bidrag til besøget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i nyheder, artikler og bliv inviteret til vores arrangementer. Du kan også blive medlem og støtte vores arbejde mod vindmølle-testcentret i Østerild

Tilmeld nyhedsbrev

Meld dig ind i foreningen

Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig orienteret om vore arjbejde, følg med i nyheder, artikler og bliv inviteret til vores arrangementer.